Brokjes keel

Witte, gele, stinkende brokjes uit keel
Veel mensen hebben wel eens last van witte tot gele, stinkende brokjes die plotseling vanuit de keel in de mond terecht komen. Deze brokjes worden ook wel amandelstenen genoemd en kunnen zorgen voor een vieze adem (halitose). De witte brokjes ontstaan in de amandelcrypten. Dit zijn kleine groeven die zich achter de keelamandelen bevinden. Met de vingertoppen kun je deze groeven nog net voelen zitten. In deze groeven worden ziekteverwekkers opgevangen en onschadelijk gemaakt, maar kunnen ook de stinkende brokjes ontstaan.

Oorzaak brokjes uit keel
Amandelstenen kunnen bij iedereen voorkomen, maar volwassenen hebben er over het algemeen vaker last van de kinderen en jongeren. De brokjes bestaan uit afval dat ophoopt in de amandelcrypten, zoals:
– etensresten
– dode celresten
– bacteriën
– calcium
– collageenvezel
– tongaanslag en tandplaque

De vorming van een brokje in de keel begint meestal met de ophoping van etensresten en bacteriën. Calcium zorgt ervoor dat het brokje hard wordt. De brokjes die soms bij toeval in de keel terecht komen zitten meestal al vol calcium. De bacteriën in de brokjes produceren stoffen die erg stinken. Dit zijn stoffen met zogenaamde zwavelverbindingen. Deze chemische verbindingen zijn de grootste oorzaak van een vieze adem bij brokjes in de keel. Brokjes in de keel ontstaan sneller bij:
– slechte mondhygiëne
– chronisch droge mond
– keel- of amandelontsteking (tonsillitis)
– amandelcrypten (groeven) die dieper zijn dan gemiddeld
– hoge zuivelconsumptie (zoals melk, vla, kaas en yoghurt)

Symptomen
Witte of witgele brokjes in de keel zijn vrijwel altijd onschuldig. In veel gevallen merken mensen niet dat er amandelstenen aanwezig zijn. Soms worden de brokjes pas opgemerkt wanneer er om andere redenen röntgenfoto’s van de mond- en keelholte worden genomen. Symptomen die kunnen optreden als gevolg van brokjes in de keel zijn:
– ophoesten van brokjes in de mond, die vies en soms metaalachtig smaken
– een vies ruikende adem (ook wel halitose)
– zere keel
– moeite met slikken
– oorpijn
– zwelling van de amandelen, meestal door een ontsteking
– misselijkheid
– een vieze, soms metaalachtige smaak in de mond
– opgezette lymfeklieren rond de mond en/of keel
– irritatie van de keel, wat kan leiden tot een hoestreflex

Behandeling, tips en adviezen
In veel gevallen is er geen bijzondere behandeling nodig bij brokjes in de keel. In ernstige gevallen leiden de brokjes tot ontstoken amandelen. Een arts kan dan antibiotica voorschrijven of je doorsturen naar het ziekenhuis, waar de amandelen volledig verwijderd worden.
Voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tips en adviezen kunnen amandelstenen grotendeels voorkomen worden:
– poets twee keer per dag de tanden
– gebruik een tongschraper om de tong schoon te houden
– houd de mond vochtig en drink veel water
– gebruik mondwater om de mond te reinigen. Gebruik echter geen mondwaters die alcohol bevatten, omdat deze mondwaters juist kunnen leiden tot het ontstaan van brokjes in de keel