Witte stukjes in de keel

Witte stukjes in de keel

Je zult er waarschijnlijk wel eens last van hebben gehad: kleine slecht ruikende witte stukjes achterin je keel. Dit wordt ook wel tonsilstones, tonsillen stenen of amandelstenen genoemd. Een ongezonde mondhygiëne kan vorming van tonsillen stenen veroorzaken. Toch betekent niet altijd dat het hebben van een hygiënische mond je vrijwaart van amandelstenen. Dan kun je ze ook krijgen met de loop der tijd. Ook wanneer je last hebt van een sinus infectie, kan de hoeveelheid slijm amandelstenen veroorzaken.

Oorzaken
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe amandelstenen ontstaan? Deze komen tot stand wanneer voedseldeeltjes, slijm en dode cellen verstrikt raken in de plooien van je amandelen of weefsel in de keel. Onze keelamandelen beschermen ons lichaam tegen ziekteverwekkers. Als je echter ouder wordt, krimpen je amandelen vaak en komen er groefjes en kuiltjes in je amandelen. Ouderen mensen hebben daardoor vaker last van tonsilstones dan jongere mensen. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft uiteindelijk op oudere leeftijd last van amandelstenen. Als de voedselresten en andere resten in de plooien gaan zitten, dan treedt er uiteindelijk een natuurlijk gistingsproces op met eiwitten, zwavel en suiker die na het eten in je mond terechtkomen. Er ontstaan steeds meer bacteriën in de groeven van je amandelen en keel die omgezet worden in verkalkte kleine stenen. Vandaar dat deze kwaal ook amandelstenen wordt genoemd.

Symptomen
Als je je mond opendoet en ziet dat er achterin je keel aan de zijkanten of bij je amandelen witte, gele of grijze stukjes vast zitten, heb je zeer waarschijnlijk last van tonsilstones. Hoewel tonsilstones ongemak kunnen veroorzaken, zijn ze eigenlijk niet schadelijk voor de gezondheid. Deze amandelstenen hebben een intens onaangename geur en zijn daarom ook een van de meest belangrijke factoren voor een slechte adem. Het gevolg van amandelstenen kan daarnaast ook keelpijn of een keelontsteking veroorzaken of er voor zorgen dat je moeilijk kan slikken.

Tips, behandeling en adviezen

✓Er zijn verschillende middeltjes verkrijgbaar die de bacteriële groei van amandelsteentjes tegengaan. Je hebt onder andere mondwater tegen virale infecties die tonsilstones verwijderen en tevens een keelontsteking een halt toeroepen. Een bekend merk is onder andere Oxyd8.

✓Ook roken en alcohol werken averechts als je last hebt van witte stukjes in de keel. Je krijgt er een droge mond van en dat is nu net waar je meer tonsilsteentjes van kunt krijgen.

✓Reinig je mond na iedere maaltijd of snack om te voorkomen dat er voedselresten in je mond achterblijven. Bacteriën houden namelijk van suiker- en zuivelrestjes en gebruiken die voor het aanmaken van tonsilstones.

✓Sommige mensen gebruiken wattenstaafjes om amandelstenen te verwijderen, maar gorgelen met zout water of zuiveringszout kan wellicht beter hier tegen helpen. Gorgelen met azijn werkt ook antibacterieel.

✓Als amandelstenen niet op bovenstaande manieren verwijdert kunnen worden en de groei neemt alleen maar toe, dan kunnen ze ook chirurgisch worden verwijderd. Je amandelen worden dan weggenomen en de plooien in het weefsel rondom de amandelen ook om toekomstige groei tegen te gaan.